Sven Lindqvist (2011)

Sven Lindqvist 1932—2019

Sven Lindqvist 2011-02-23
Sven Lindqvist vid prisutdelningen 2011. Foto: Kalle Laajala.

Prismotivering

Sven Lindqvist förenar i sitt författarskap konsekvent engagemang och sanningslidelse. Hans texter fungerar som ögonöppnare.

Han är en inspiratör inte bara för dem som lärde sig att gräva där de står utan också för dem som rör sig globalt och vill förstå det samhälle och den värld vi lever i.

Som samhällskritiker har Sven Lindqvist mycket gemensamt med Ivar Lo-Johansson. Medan den sistnämnde varnade för idrotten avslöjar Lindqvist reklamen i sin stridsskrift Reklamen är livsfarlig.

Ivar Lo-Johansson frilade den djupa orättvisan i det svenska statarsystemet. Även Lindqvist fokuserar på orättvisa och maktstruktur.

Genom sitt breda författarskap som omfattar närmare 30 titlar och spänner över ett brett fält: essäistik och aforismer, reselitteratur och rapporter, samhällsdebatt och forskning, självbiografiska verk utforskar han världen omkring oss.

I Utrota varenda jävel och Avsikt att förinta sätter Sven Lindqvist, 2011 års Ivar Lo-pristagare, fingret på vår samtids ömmaste punkter: imperialism och rasism.

Prissumma

125.000 kr

Prisutdelning

Mer rörande Sven Lindqvist